Ammattina muotisuunnittelija

Ammattina muotisuunnittelija

Muotisuunnittelijan ammatti kiinnostaa erityisesti nuoria naisia. Suomessa on myös mahdollisuus opiskella alaa, mutta valitettavasti tänä päivänä se on yksi niistä ammateista Suomessa, jossa on kaikkein eniten ylitarjontaa. Toiveita ei kuitenkaan kannata heittää menemään, sillä monet suomalaiset muotisuunnittelijat ovat haalineet paljon menestystä maailmalla. Mutta mitä tehdä, jos haaveilee muotisuunnittelijan ammatista? Kannattaa miettiä tarkkaan ennen kuin lähtee alalle. Ylitarjonnan vuoksi myös mahdollinen toinen jo valmiiksi suoritettu tutkinto tai muu ammatti voi myös olla kätevää. Tämä sen vuoksi, jos ura muotisuunnittelijana ei etenekään täysin odotusten mukaisesti. Suomessa voi opiskella muotisuunnittelijaksi muun muassa Helsinki Design Schoolissa.

Koulutukseen lähtiessä ei tarvitse olla ompelutaitoinen, sillä muotisuunnittelijan ammattitutkinto on hyvin laaja-alainen ja siihen sisältyy monia muodin alaan kuuluvia työtehtäviä. Toki hakijoilla on aina aito mielenkiinto muotia kohtaan sekä jonkinlainen ajatus siitä, mihin he koulutuksella pyrkivät. Toiset haluavat perustaa oman yrityksen tai toiset haaveilevat urasta ulkomailla muodin parissa.

Halpavaateteollisuuden tuomat haasteet

Nykyään ei ole helppoa luoda uraa muotisuunnittelijana. Erilaiset halpavaateteollisuudet ovat pikkuhiljaa ottaneet vallan ja perinteistä käsityötä ei enää arvosteta niin paljon. Toki siihen vaikuttaa myös hinta, sillä siinä missä kaupasta voi hakea kivan värikkään T-paidan vitosella, voi sama kiva värikäs T-paita ammattisuunnittelijan myymänä maksaa jopa 150 euroa.

Ja siihen ei auta myöskään se, että ammattisuunnittelijan T-paita on todennäköisesti huomattavasti laadukkaampi. Sen materiaali on kestävämpää ja työ on tehty alusta loppuun asti käsin, joten myös viimeistely on paljon huolitellumpaa. Mutta kun kyseessä on niinkin suuri hintaero, on selvää, että tavallisen kuluttajan on helpompi ostaa vitosen paita. Tämä johtuu myös paljon siitä, että Suomessa tehty työ alkoi muodostua todella kalliiksi. Tuotanto oli helpompaa viedä ulkomaille ja moni suomalainen muotialan yritys joutui laittamaan lapun luukulle. Myös siinä missä aikaisemmin koulutettiin monenlaista työntekijää vaatetehtaisiin, ei heitä enää tarvittu ja sen sijaan alettiin kouluttamaan pelkästään muotisuunnittelijoita.

Suomalaisia muotisuunnittelijoita

Suomessa oman brändin ja vaatteiden tuottaminen ei ole helppoa. Se on pitkä ja vaivalloinen prosessi, joka vaatii tekijältään todella paljon kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta. Moni nuori lähtee alalle toivoen myös samalla sitä, että kotimainen vaatteiden tuotanto saataisiin elvytettyä takaisin. Se on ihana tulevaisuuden kuva, mutta todennäköisesti sitä ei ikinä enää pystytä tuomaan takaisin entiselle tasolle.

Suomalaisia muotisuunnittelijoita

Monet suomalaiset muotisuunnittelijat yhdistävätkin nykyään sekä uutta että vanhaa. Vaatteet halutaan tuoda kaikkien saataville ja ne ovat niin juhlavia luomuksia kuin täysin arkisia käyttövaatteitakin. Suomessa on aina ollut olemassa iso joukko ihmisiä, jotka arvostavat kotimaista muotia ja näin tulee aina jatkumaankin. Erityisesti nuoret ovat nykyään paljon merkkitietoisempia ja haluavat omalta osaltaan myös tukea suomalaista käsityötä, joka koetaan myös paljon vastuullisempana.

Suomalaisista muotisuunnittelijoista mainittakoon muun muassa Frenn, joka tunnetaan ekologisista materiaaleistaan ja jonka mallisto on suunniteltu erityisesti miehille. Lähituotantona vaatteita valmistaa Piia Hänninen, jonka mallistosta löytyy paljon luonnonmateriaaleja. Piia Hännisen vaatteet sopivat hyvin niin juhlaan kuin arkeen. Miun on pieni suomalainen muotitalo, joka valmistaa myös vaatteensa Suomessa. Miun haluaa tietää mistä vaatteet on tehty, kuka ne tekee, ja millaisissa olosuhteissa. Uneins sen sijaan keskittyy kestäviin materiaaleihin ja useissa heidän vaatteissaan nähdäänkin nahkaa, silkkiä ja villaa.

Vaikka suomalaisen muotisuunnittelijan vaate maksaakin hieman enemmän, on sillä usein tarina, jonka suunnittelija kertoo mielellään. Vaate ikään kuin herää henkiin tämän tarinan avulla ja sen pukijakin tuntee olonsa hyväksi tietäen vaatteensa historian.