Cheek ei pyytele anteeksi

Cheek eli Jare Henrik Tiihonen kuuluu Suomen suosituimpiin ja samalla vihatuimpiin artisteihin. Ristiriitainen on myös hänen persoonansa. Cheek on uransa aikana muuttanut Suomen musiikkimaailmaa ollen ensimmäinen artisti, joka on iskenyt suoraa tekstiä naisista, rahasta, vallasta ja ryyppäämisestä. Hän myy hetkessä stadionin täyteen ja laulaa suuresta egostaan, mutta sanoo toisinaan jännittävänsä esiintymistä ja on julkisesti kertonut kärsivänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Yleisesti ottaen hän on kuitenkin ollut yksityisyydestään varsin tarkka ja kansa tunteekin paremmin Cheekin kuin Jare Henrik Tiihosen. Viime vuonna Cheek julkaisu omaelämäkertansa JHT – Musta lammas, jossa hän aiempaa avoimemmin kertoo nuoruudestaan Lahdessa, siihen kuuluneista suunsoitosta ja tappeluista sekä tiestä stadionit täyttäväksi supertähdeksi. Cheekin lähes kymmenen vuotta kestänyt ura on ollut pelkkää nousukiitoa ja myös erittäin tarkasti suunniteltuja käänteitä. Elämäkerta on yksi askel tällä tiellä, mutta sen sisältö on aitoa ja monille varmasti yllättävääkin. Kirjassa Cheek kertoo ensimmäistä kertaa esimerkiksi kahdesta vakavasta parisuhteestaan sekä niitä seuranneesta sitoutumiskammosta.

Koulussa Jare ja hänen kaksoisveljensä Jere aiheuttivat hankaluuksia jatkuvasti. Tilanne kärjistyi, kun kahdeksannella luokalla Jere erotettiin koulusta. Jare sai loppujen lopuksi kuitenkin jäädä, sillä hänen arvosanansa olivat erittäin hyviä. Koulun ohella Jare urheili ja kuunteli räppiä. Rap oli rakkautta ensi kuulemalta, viileä ja aggressiivinen musiikkityyli vetosi rauhattomaan teiniin. Vaatteet vaihtuivat löysiksi ja vain tietyt merkit kelpasivat. Viikonloput kuluivat tappeluissa, Lahden kaduilla ottivat yhteen rokkarit ja hiphopparit. Kaksosista Jere oli kuitenkin se todellinen kovis, Jarelle koulussa pärjääminen säilyi tärkeänä ja kotiin hän saapui aina sovittuun aikaan. Jare suuntasi peruskoulusta huippulukioon ja aloitti siinä ohessa musiikin tekemisen. Vanhan jengin kanssa alettiin tehdä rap-musiikkia ja räppääminen jäi Jaren tontiksi. Ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui Lahdessa taiteiden yössä vuonna 2000.

Samaan aikaan Lahti oli kehittymässä vahvasti hiphop-kaupungiksi ja paikallisella nuorisotalolla alettiin järjestää rap-iltoja. Siellä esiintyi myös Tiihonen, joka kutsuttiin keikan jälkeen osaksi Fifth Element -kollektiivia. Tällöin hän otti käyttöön rap-nimensä Cheek ja loppu onkin historiaa.

Vaikka Cheek oli ollut nuorison ehdoton suosikki jo vuodesta 2008 lähtien, koko kansan tähti hänestä tuli viimeistään vuonna 2012 kun hän osallistui Vain elämää -tv-sarjaan. Tämän jälkeen keikoille alkoi suunnata vanhempaakin väkeä. Hän on urallaan julkaissut yhdeksän levyä, jotka ovat olleet fanien rakastamia ja kriitikoiden vihaamia. Jokainen levy on saanut musiikkilehdissä arvosteluksi yhden tähden. Cheek tiedostaa itsekin sen, että suosiosta huolimatta moni odottaa hetkeä, jolloin hänen suosionsa romahtaa. Onneksi hän on oppinut suoriutumaan paineen alla, jopa paremmin kuin muulloin. Stadion-keikkojen vastapainoksi hän kiertää pieniä klubeja ja saa voimaa kohtaamisista tosifanien kanssa.

Tulevaisuudesta Cheek ei vielä julkisesti tiedottanut, mutta spekulaatioita käydään jatkuvasti. Ainakin hän on perustanut oman pienen levy-yhtiön nimeltä Liiga Music Oy, jonne hän haaveilee kiinnittävänsä nuoria artisteja ja auttaa näitä pääsemään huipulle. Hän vihjailee, että muitakin suunnitelmia on, mutta niistä hän puhuu kun niiden aika on. 35-vuotias Tiihonen on räppäriksi jo veteraani, mutta uskoo voivansa uudistua. Hän toteaa, että hiphopissa trendit vanhenevat nopeasti eikä hänellä ole aikomustakaan ryhtyä alan dinosaurukseksi, josta toistelisi vanhoja hittejään kulmakuppilassa. Asennettaan hän ei aio muuttaa eikä pyydellä anteeksi menestystään. Cheek toteaa, että vaikka media rakastaakin repiä kohuotsikoita hänen ylellisestä elämästään ei hänestä tee huonompaa ihmistä se, että hän haluaa ajaa luksusveneillä ja nopeilla autoilla, joista hän on haaveillut lapsesta asti.