Elokuva-alan huipputapahtuma kerää jälleen viihdemaailman kerman Dolby-teatteriin

Vuosittainen elokuva- ja viihdemaailman jättitapahtuma Oscar-gaala lähestyy jälleen. Tänä vuonna 89. kertaa järjestettävää gaalaa voi seurata suorana lähetyksenä Yleltä aamuyöllä 27. helmikuuta, Yhdysvalloissa gaala järjestetään siis 26. helmikuuta Dolby teatterissa Los Angelesin Hollywoodissa. Gaalan juontaa näyttelijä-koomikko Jimmy Gimmel. Palkinnot antaa Yhdysvaltain elokuva-akatemia ja palkintojen virallinen nimi onkin Academy Awards.

Oscar taas tarkoittaa palkinnoksi annettavasta miestä esittävästä patsaasta, jota on kutsuttu Oscariksi vuodesta 1934 lähtien. Järjestöön kuuluu yli 6000 elokuva-alan ammattilaista ja he äänestävät palkinnoista esivalinnan perusteella. Akatemialla on kaksi suomalaisjäsentä, ohjaajat Renny Harlin ja Selma Vilhunen. Vaikka kyseessä on ensisijaisesti elokuva-alan tapahtuma, on sen valtava julkisuus ja punaisen maton tähdet tehneet tilaisuudesta tärkeän myös mm. muotimaailman kannalta. Tähtien pukuja arvioidaan kiihkeästi sosiaalisessa mediassa ja samalla tietenkin analysoidaan sitä, kuka juttelee kenenkin kanssa ja miten esimerkiksi ex-pariskunnat suhtautuvat toisiinsa. Gaalan aikana nähdään myös useita musiikkiesityksiä ja sketsejä. Gaalan juontaja joutuu vuosittain suurennuslasin alle, sillä jokainen vitsi analysoidaan mediassa jälkikäteen tarkasti ja kohuja syntyy lähes joka vuosi. Oscar-kategorioista arvostetuimpia ovat paras elokuva, paras ohjaus, paras naispääosa, paras miespääosa ja paras käsikirjoitus. Yhteensä kategorioita on 24.

Tänä vuonna Oscar-ehdokkuuksia on kahminut Damien Chazellen ohjaama La La Land, joka kilpailee 14 eri Oscar-palkinnosta. Elokuva menestyi mainiosti myös Golden Globe -gaalassa voittaen yhteensä seitsemän Kultaista maapalloa. Golden Globen on usein ajateltu ennustavan menestystä myös itse Oscar-gaalassa. La La Landin ehdokkuuksiin kuuluvat mm. paras elokuva, paras miespääosa (Ryan Gosling), paras naispääosa (Emma Stone), ohjaus, puvustus, kuvaus, äänitehosteet, miksaus, paras alkuperäinen käsikirjoitus ja lavastus. Aiemmin yhtä moneen ehdokkuuteen ovat yltäneet ainoastaan elokuvat Kaikki Eevasta (1950) ja Titanic (1997). Henkilökohtaista Oscar-ehdokkuus ennätystä taas pitää hallussaan Meryl Streep, joka nyt nimetyn parhaan naispääosan ehdokkuutensa myötä on kerännyt eniten ehdokkuuksia gaalan historiassa. Elokuvista eniten Oscareita, yhteensä 11 kappaletta, ovat voittaneet Ben-Hur (1959), Titanic (1997) ja Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003).

Elokuva-akatemian eri alojen jäsenet nimittävät kyseisen alan ehdokkaat eli esimerkiksi näyttelijät päättävät ehdolla olevista näyttelijöistä ja ohjaajat ohjaajista. Poikkeuksen tähän tekevät parhaan elokuvan ehdokkuudet, joista äänestävät kaikki akatemian jäsenet yhdessä. Alkuvalinnan jälkeen ehdokkaat siirtyvät toiselle kierrokselle jolla valitaan palkinnon saaja ja tällöin kaikki akatemian jäsenet pääsevät äänestämään kaikki ehdokkaita. Rajoituksena ehdolla oleville elokuville on se, että elokuvan täytyy saada ensimmäinen näytöksensä Los Angelesissa kyseisen Oscar-vuoden aikana. Tänä vuonna ehdolla on siis elokuvia, jotka ovat saaneet Los Angelesin ensi-iltansa vuonna 2016. Suomen Oscar-ehdokas Hymyilevä mies ei päässyt kilpailemaan palkinnosta, sillä se karsiutui ensimmäisellä äänestyskierroksella. Sen sijaan parhaan vieraskielisen elokuvan ehdokkaina ovat Pohjoismaista mm. ruotsalainen Mies, joka rakasti järjestystä ja tanskalainen Land of Mine. Oscareiden historian aikana yksi suomalainen on voittanut Oscar-palkinnon. Kyseessä on San Franciscossa asuva Janne Kontkanen, joka palkittiin Dreamworks-elokuvayhtiölle kehittämästään 3D-teknologiasta vuonna 2014. Kontkasen kehittämä teknologia on ollut käytössä Dreamworksin kaikissa animaatioissa vuodesta 2008 lähtien. Kontkasen voittama tekninen Oscar jaetaan 52 henkilölle 19 teknisestä saavutuksesta. Kontkasen lisäksi Oscar-palkinnon on lavalta käynyt noutamassa toinenkin suomalainen, sillä Jörn Donner astui tuottajan roolissa lavalle, kun Ingmar Bergmanin elokuva Fanny ja Alexander kahmi palkintoja. Suomalaisista elokuvista Oscar-ehdokkaina ovat olleet Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä ja Selma Vilhusen ohjaama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?