Golden Globesit ovat Hollywoodin parhaat bileet

Golden Globe eli Kultainen maapallo on elokuva- ja televisioalan palkinto, joka on jaettu vuosittain vuodesta 1944 lähtien. Palkinnoista päättää ja ne jakaa Hollywood Press Association (HFPA) joka koostuu Yhdysvalloissa asuvista ulkomaalaisista viihdetoimittajista. Vuonna 2014 yhdistyksessä oli 93 äänioikeutettua jäsentä ja uusia jäseniä hyväksytään harvoin. Golden Globe -palkinnot ennakoivat yleensä hyvin myös Oscar-ehdokkuuksia. Golden Globe -gaala on varsinainen tapaus Los Angelesissa ja punaisella matolla riittää tähtiä ja salamavaloja. Viime vuoden gaala järjestettiin Beverly Hillsissa sijaitsevassa Hilton-hotellissa ja alue oli täysin eristetty tavallisilta turisteilta. Palkinnot uutisoidaan laajasti ympäri maailmaa ja viihdesivut täyttyvät pukuanalyyseista ja juoruista. Itse gaala televisioidaan ja iltaa pääsee seuraamaan siten kotisohvalta. Gaalaan ovat viime vuosina ottaneet osaa sellaiset supertähdet kuin Amy Adams, Cate Blanchett, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Jessica Chastain, Harrison Ford, Lady Gaga, Ricky Gervais, Kate Hudson, Jennifer Lawrence, Eva Longoria, Jennifer Lopez, Helen Mirren, Eddie Redmayne, Amy Schumer, Will Smith, Channing Tatum, Harvey Weinstein, Alicia Vikander ja Kate Winslet. Järjestäjät itse kuvailevat Golden Globes -gaalaa Hollywoodin parhaiksi bileiksi. Vapaa ilmapiiri onkin juhlien avainsana ja elokuvatähdet seurustelevat Hollywoodin kerman kanssa pikkutunneille asti hotellin eri saleissa ja baareissa.

Suomikin on päässyt loistamaan Hollywoodissa, sillä viime vuonna Miekkailija-elokuva sai Golden Globe -ehdokkuuden. Ehdokkuuden saamiseksi ei riitä se, että elokuva on hyvä, vaikka se tietenkin auttaa asiaa. Palkinnoista päättävä toimittajaryhmä on verrattain pieni ja heille tarjotaan katsottavaksi satoja elokuvia vuodessa. Siksi lobbaus on tärkeää ja tähän on Hollywoodissa erikoistunut oma joukkonsa ammattilaisia. Tänä vuonna Suomi haki ehdokkuutta Tyttö nimeltä Varpu -elokuvalla ja HFPA:n toimittajia lennätettiin Suomeen tutustumaan suomalaiseen elokuvantekemiseen ja katsomaan potentiaalisia elokuvia.

HFPA on järjestönä saanut kritiikkiä siitä, että se on eräänlainen salaseura jonka toiminnasta on vaikea saada yksityiskohtaista tietoa. Järjestö on kerännyt rahansa gaalan tv-oikeuksia myymällä. HFPA:n jäseniä on syytetty toisinaan siitä, että osa heistä on puhtaasti juorutoimittajia ja he ovat olleet myös persoja voitelulle. Osa järjestön jäsenistä on jo yli 90-vuotiaita, mutta kukaan ei halua menettää paikkaansa järjestössä kun sinne on kerran sisään päässyt. Yksi veteraaneista on egyptiläinen Mahfouz Doss, joka pääsi HFPA:n jäseneksi vuonna 1969. Doss kertoo kokevansa olonsa 60-vuotiaaksi ja uskoo nuorekkuutensa salaisuuden olevan sen, ettei hän käytä alkoholia tai polta tupakkaa. Doss työskentelee edelleen ja kertoo viimeksi kirjoittaneensa artikkelin Tom Hanksista. Dossin mukaan Golden Globes -gaalasta tekee erityisen se, että tilaisuuden luonne on spontaani ja siellä on ruokaa, näyttelijöitä ja shampanjaa. Hän kertoo nauttivansa toimittajana siitä, että pääse näkemään eri kulttuureja ja maita. Suomessa Dossille ja muille HFPA:n delegaatioon kuuluville näytettiin Juho Kuosmasen Hymyilevä mies, Antti J. Jokisen Pahan kukat ja Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu.

HFPA:ssa toimii myös kaksi suomalaista toimittajaa, viihdetoimittaja Kirpi Uimonen ja kulttuuritoimittaja Erkki Kanto. He onnistuivat puhumaan helsinkiläisen Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaalin yhdistyksen festivaalilistalle muutama vuosi sitten. Syksyllä 2015 yhdeksän HFPA:n jäsentä vieraili ensimmäistä kertaa Helsingissä. Kutsut Golden Globes -gaalaan ovat haluttua tavaraa ja monelle riittäisi jo vaikka mahdollisuus päästä nauttimaan after partyista. Viime vuonna kutsuvieraiksi pääsivät Suomesta elokuvaohjaaja Klaus Härö ja Miekkailijan tuottaja. Tämä johtui osin siitä, että Miekkailija oli elokuvana onnistunut. Se ei kuitenkaan yksinään riitä, sillä suhdetoiminta on lähes yhtä tärkeässä roolissa. Ovathan kyseessä kuitenkin Hollywoodin parhaat bileet.