Kovapalkkaisimmat ruotsalaiset näyttelijät

Ruotsista on ponnahtanut maailmanmenestykseen monia näytteljöitä, jotka muistetaan tunnetuistakin elokuvista tai tv-sarjoista. Muistat varmasti nähneesi jonkun tai kaikki seuraavista näyttelijöistä. He kuuluvat Ruotsin menestyneimpiin näyttelijöihin ja he ovat kaikki tehneet kovaa työtä menestyksensä eteen. Pohjoismaisista näyttelijöistä yhä useampi suuntaa kohti Hollywoodia, jossa odottelee runsaasti suuria rooleja. Ruotsista maailmanmenestykseen on ponnistanut tässä mainittujen lisäksi monia muitakin näyttelijöitä, mutta mainitsemme tässä artikkelissa heistä kolme.

Ruotsalaiset Skarskård ja Persbrandt

Stellan Skarsgård on yksi kovapalkkaisimmista ruotsalaisnäyttelijöistä. Hänet tunnetaan muunmuassa elokuvista Good Will Hunting, The Avengers, Thor ja Pirates of the Caribbean. Jälkimmäisenä hänet nähtiin William Turnerin isänä. Stellan syntyi Ruotsin Göteborgissa vuonna 1951 ja hän sai ensimmäisen roolinsa jo teinivuosinaan Bombi Bitt och jag -nimisessä sarjassa. Tuosta on kuljettu pitkä matka eteenpäin ja ura jatkuu edelleen 68 vuoden iässä. Stellan on kahdeksan lapsen isä. Hänen lapsistaan neljä ovat näyttelijöitä. Heistä Alexander, Gustaf ja Bill ovat näytelleet suosituissa sarjoissa ja elokuvissa ja ovat kovaa vauhtia matkalla suurtähteyteen. Skarsgårdin perhe onkin täynnä näyttelijöitä ja kyseinen sukunimi muistetaan varmasti pitkään elokuvahistoriassa.

suurin osa hänen ansaitsemastaan tulosta toimii

Stellanin nettoarvoksi on arvioitu huimat 38 miljoonaa dollaria. Hän tienaa kuukaudessa peräti puoli miljoonaa dollaria. Ansiot tulevat suurelta osin näyttelemisestä, mutta hän on vallannut myös muita markkinoita, menestyen erinomaisesti. Stellanilla on mm. oma vodkamerkki, parfyymi, ravintoloita, jalkapallojoukkue ja vaatemallisto. Hän on osaava bisnesmies, joka tunnistaa mahdollisuuden, kun näkee sellaisen.

Mikael Persbrandt on toinen ruotsalaismiehistä, jotka ovat menestyneet kansainvälisesti elokuva-alalla. Hänet muistetaan mm. Beck-elokuvista, Hobiteista ja muutoinkin pahiksen rooleista erinäisissä elokuvissa. Hänen nettoarvonsa on 5 miljoonaa dollaria.

Malin Åkerman

Yksi Hollywoodin tutuista kasvoista on ruotsalais-kanadalainen Malin Åkerman. Hän syntyi Tukholmassa vuonna 1978, mutta muutti Torontoon kahden vuoden iässä. Hän aloitti mallinuransa jo teini-ikäisenä ja jatkoi mallintöitä rahoittaakseen opiskelemisensa. Hänelle tarjoutui mahdollisuus tehdä näyttelijäntöitä ja Malin huomasikin nopeasti pitävänsä näyttelemisestä. Niinpä hän teki päätöksen lopettaa psykologin opintonsa kesken, tullakseen näyttelijäksi. Näytteleminen osoittautui hyväksi valinnaksi ja hän on näytellyt mm. elokuvissa 27 Dresses – Hääkuumetta, Watchmen ja Rampage.

Malinin vuositulot ovat miljoonan luokkaa ja hänen kuukausituloikseen on arvioitu huikeat 83 000 dollaria. Näyttelijäkaunottaren nettoarvon on arvioitu olevan noin 10 miljoonaa dollaria. Nettoarvolla emme tarkoita tuloja, vaan varallisuutta velkojen ja menojen jälkeen.

Alicia Vikander

Nuori ruotsalaislupaus Alicia Vikander tunnetaan mm. elokuvista Tanskalainen Tyttö, Tomb Raider ja Ex Machina. Hänellä on kuitenkin taustaa myös muunlaisesta taiteen muodosta, kuten tanssista. Vikander on itseasiassa koulutettu ballerina. Hän kävi balettikouluja jo pienestä pitäen ja aloitti 15-vuotiaana Tukholman balettikoulussa. Vikanderin tavoitteena oli tulla primaballerinaksi. Hän vietti paljon aikaa matkustellen ja käyden läpi opintoja eri kaupungeissa. Näistä yksi oli New Yorkissa sijaitseva School of American Ballet. Baletin lisäksi hän oli näytellyt jo 7-vuotiaasta lähtien.

Vikander on ollut maailman tietoisuudessa vasta suhteellisen lyhyen aikaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän olisi menestynyt. Hän sai maailmanlaajuista tunnustusta vuonna 2014, kun hän esitti Vera Brittainia Testament of Youth -elokuvassa ja humanoidirobottia elokuvassa Ex Machina. Nämä olivat Alician uran käännekohdat, joiden myötä hän ponnisti maailmanlaajuieen menestykseen. Tiesitkö muuten, että Vikander on ¼ suomalainen? Alician nettoarvoksi on arvioitu 8 miljoonaa dollaria. Hän ansaitsee kuukaudessa noin 115 000 dollaria, joka on tuplasti enemmän kuin se määrä, jonka keskiverto-amerikkalainen tienaa vuodessa. Ei huono ruotsalaiselta tanssija-näyttelijältä.