Miten valita oikeat asusteet

On yllättävää, miten paljon asusteet voivat vaikuttaa asun lopulliseen ulkoasuun ja siihen, kuinka tyytyväinen olet asukokonaisuuteen. Asusteilla pystyy luomaan persoonallisuutta tilanteissa, joissa sitä ei muulla pukeutumisella välttämättä voi näyttää. Lisäksi asusteilla varmistat, että oikeassa säässä on oikeat varusteet mukana – oli kyseessä sitten sateenvarjo tai aurinkolasit.

Asusteisiin kuuluvat kaikki mahdolliset lisät päälläsi, jotka eivät ole vaatteita. Ne ovat koruja, silmä- tai aurinkolasit ja laukku. Lisäksi esimerkiksi Suomen syksyssä sateenvarjo on mahtava lisä asuun, kenkiä unohtamatta. Asusteissakin on omat trendinsä, mutta jotkut asiat eivät koskaan poistu muodista. Kuten arvata saattaa, musta on värinä sellainen, joka toimii eri asukokonaisuuksissa vuodesta toiseen. Pienet ja mustat korvakorut, mustat klassiset korkokengät ja musta pikkulaukku ovat aina varma valinta, kun et ole varma mitä laittaa tai et osaa päättää. Nämä kannattaakin aina olla varastossa, jos asustekriisi yllättää.

Asusteilla pystyy kuitenkin leikittelemään, eikä aina tarvitse pelata varman päälle. Joillekin leopardikuvioinen mekko saattaa olla vähän liian villi, mutta leopardikuvioinen laukku luo taas täysin erilaisen kokonaisuuden. Sama kuvio eri tilanteissa voi kääntää asiat kokonaan päälaelleen. Miten sitten oikeasti valita oikeat asusteet asuun? Mikäli et käytä paljoa asusteita ja haluaisit käyttää enemmän, voit aloittaa nyrkkisäännöstä: vähemmän on enemmän. Mikäli asusteet eivät ole sinulle tuttuja arjessa, ei kannata yrittää liikaa, kun niitä alkaa lisäilemään asukokonaisuuksiin.

Tyylikäs ja hillitty

Vähemmän on enemmän ei suinkaan tarkoita sitä, että asusteita ei olisi tai kyseessä olisi vain yksi pikkulaukku, jossa ei ole mitään erikoista. Asusteissa voi yhä olla rohkeita kuvioita, varsinkin, jos aiot pukeutua esimerkiksi pikkumustaan mekkoon. Asusteissa saa silloin olla värejä ja hienointa olisi, jos kengät, laukku, sekä asun muut asusteet olisivat keskenään soinnussa.

musta mekko

Pukeutumisessa kannattaa valita aina kolme pääväriä, joiden mukaan rakentaa kokonaisuuksia. Tämä pätee myös asusteisiin. Näin varmistat, että kokonaisuutesi on yhtäläinen ja tyylikäs. Syy siihen, että asusteita ei kannata heti alkaa laittamaan liikaa on usein se, että värejä tulee sekoitettua epäsopivasti ja kokonaisuus ei ole silloin yhtenäinen. Tyylikkäässä ja hillityssä asukokonaisuudessa voi kuitenkin olla kimalletta, varsinkin juhlissa. Isotkaan korvakorut eivät vielä tee asusta huonoa. Lisää isoihin kimaltaviin korvakoruihin kiiltävä pikkulaukku, sekä kengät, joissa on jotain pientä kimalletta ja voilá – asu on valmis!

Ellei kyse ole teemajuhlista, liiallinen määrä asusteita on liikaa. Ei kannata siis pukea kaikkia korulaatikon sormuksia, jos haluaa juhlallisen lookin. Valitse sieltä muutama, jotka ovat samankaltaisia ja yhdistele niitä sopivasti. Sen jälkeen voit miettiä, että voisiko asun viimeistellä esimerkiksi sopivalla kynsilakalla. Asusteiden valinta voi olla vaikeaa ja tästä syystä kannattaa pitää mielessä, että mieluummin laittaa yhden rannekorun vähemmän kuin enemmän. Liiallinen määrä asusteita ei näytä hyvältä juuri milloinkaan, sillä sellaisissa asukokonaisuuksissa, joissa on paljon asusteita, ei tule sellaista oloa, että niitä olisi liikaa.

Asusteissa voi myös seurata väriskaaloja niin, että esimerkiksi erivärisetkin asusteet toimivat yhdessä, koska ne ovat kuin samaa sävyä. Tällaisesta on hyvä esimerkki väri ruskea, jonka eri sävyjä pystyy yhdistämään sointuvasti niin, että asusteet viimeistelevät kokonaisuuden. Vastaavanlainen sanonta tähän olisi “piste iin päälle”.

Vaikka hillityt ja tyylikkäät asusteet ovatkin turvallinen tapa viimeistellä kokonaisuus, kannattaa välillä kokeilla jotain uutta. Onko sinulla kaapissasi jokin tietty laukku, jota haluaisit kovasti käyttää, mutta mikään ei tunnu sopivan? Pue päällesi mustaa ja laukku sopii varmasti. Musta ei käy? Kokeile jotain muuta. Kuten monessa muussakin asiassa, asusteissakin kannattaa yhdistellä ja kokeilla – saatat nimittäin yllättyä.