Muodin rooli elämässämme

Emme edes itse aina ole tietoisia siitä, kuinka suuri merkitys muodilla loppuen lopuksi on elämässämme. Kylmän räntäsateen piiskaamassa kelissä keskellä pimeintä talvea pukeutumisemme keskittyy lähinnä lämpimänä ja kuivana pysymiseen uusimpien muotitrendien sijaan. Mutta kaiken sen varustuksen alla voimme pitää kuuminta muotia olevia alusvaatteita, jotka saavat meidät osaksi muotia, vaikkei kukaan muu sitä näekään.

Voimme myös kaikki olla lähes yhtä mieltä siitä, että erilaisten trendien aikakausille mahtuu mukaan myös monta floppia. 80-luvun kuvia katsellessa moni meistä miettii, että ihanko oikeasti näin voitiin pukeutua ja se oli vielä kaiken lisäksi muodikasta. Toiset trendit ovat pyyhkäisseet aikakausien yli niin, että ne eivät jääneet mieleen suosittuina trendeinä eikä niitä missään nimessä haluta enää takaisin.

Muoti kulkee mukanamme joka päivä. Näemme sitä katujen mainostauluissa, televisiossa, ihmisten päällä ja seuraamme suosittuja muotivaikuttajien sometilejä. Muoti kulkee eteenpäin ja vaihtelee vuodesta toiseen. Kuuluisat näyttelijät ja laulajat ovat todellisia edelläkävijöitä, jotka myös usein määrittelevät muodin uuden suunnan. Muotibloggaajat seuraavat herkeämättä maailmalla vallitsevia trendejä ja jakavat kokemuksiaan sekä kirjoituksen että kuvien muodossa.

Kauppojen vaatevalikoima elää muodin mukaan. Joskus olemme hyvinkin trendikkäitä täysin vahingossa. Kaupassa miellyttävä vaatekappale osoittautuukin kuumimmaksi trendiksi, mistä emme olleet edes vielä tietoisia. Täten moni täysin muotitiedotonkin ihminen voi sattumalta pukeutuakin takkiin tai hameeseen, joka on kuuminta muotia ympäri maailmaa sillä hetkellä.

Täten jokainen meistä osallistuu muotiin omalla tavallaan. Nykyään kestävän kehityksen tullessa myös muotimaailmaan, joku täysin tavallinen kirppislöytökin voi osoittautua todella muodikkaaksi. Sitä varten uusia trendejä ja kuuminta muotia kantavat myös henkilöt, jotka eivät millään tavalla muuten seuraa muodin kuulumisia. Jonkun pettämätön tyyli vuosikymmenien takaa voikin tulla yhtäkkiä muotiin ja saa omalaatuiselle pukeutumiselle täysin uuden merkityksen.

Muotia seuraavat ihmiset ovat kuitenkin hyvinkin perillä vallitsevista trendeistä. Tietoja päivitetään jatkuvasti ja pukeutumisen on sovittava yhteen meneillään olevan muodin mukaan. Muotitietoiset useimmiten nuoret naiset jakavat vinkkejä ja neuvoja keskenään. Ajan kuluessa heidän muotisilmänsä voi kehittyä niinkin hyväksi, että he osaavat jopa ennakoida tulevia trendejä.

Muodin rooli elämässämme
Muodin rooli elämässämme

Suomessa ostetaan itse asiassa hyvin vähän uusia vaatteita. Amerikassa sitä tehdään kolme kertaa enemmän ja muuallakin Euroopassa uusien vaatteiden ostaminen on paljon suositumpaa kuin Suomessa. Täällä oman haasteensa tuo myös sääolojen vaihtelut ja kerran hyvän talvitakin löydettyään ei siitä kannata enää luopua.

Nykyään puhutaan myös entistä enemmän turhasta vaatteiden ostosta. Halpavaateliikkeet tarjoavat edullisia ja muodikkaita vaatteita, joita ostetaan usein heräteostoksina, mutta niitä ei välttämättä tulekaan koskaan käytettyä. Muodin maailma on myös herännyt tähän turhaan kulutukseen ja siksi muoti alkaakin nykyään kulkea enemmän ja enemmän kohti uusiutuvia materiaaleja, kierrätystä ja sekä ekologisesti että eettisesti tuotettuja vaatteita.

Mistä muotia voi seurata?

Jos muodin seuraaminen kiinnostaa enemmän, suosituin kanava siihen löytyy nykyään erilaisista blogeista. Muotibloggaajia löytyy monella eri kielellä ja blogeja kannattaakin selata useampi, jotta mieluinen bloggaaja löytyy. Erilaiset muotilehdet tarjoavat myös verkkoversioita, joissa kuvien ja juttujen lukeminen on helpompaa. Perinteisiä lehtiä löytyy hyvin varustetuista kaupoista ympäri maata.

Muodin seuraaminen voi olla myös kiinnostava harrastus. Voit jopa itse innostua bloggaamaan muotiin liittyvistä aiheista. Muoti on vahvasti läsnä meidän jokapäiväisessä elämässämme ja näemme sitä edessämme useita kertoja päivässä. Usein tämä kuitenkin tapahtuu täysin tiedostamattamme. Omaa vaatekaappia on kiva täydentää uusilla trendeillä ja samalla yhdistää vanhaa uuden kanssa, joka on muuten aina meneillään olevaa muotia.