Pariisin muotiviikko

Ranska tunnetaan viineistä, patongeistaan ja Pariisi tunnetaan Eiffel-tornistaan. Ranska on ollut kuitenkin koko historian aikana merkittävä valtio, jossa on ollut paljon sotia, keisareita ja muita valtiaita, sekä tietysti aatelisia ja muita rikkaita. Muoti onkin ollut tärkeä osa Ranskan historiaa.Ranskan uskottavuus muodin parissa vahvistui, kun Pariisin muotiviikko merkattiin kalentereihin ensimmäisen kerran vuonna 1945. Silloin se ei kulkenut heti samalla nimellä, vaan se perustettiin siksi, että muotitalot noudattaisivat haute couture-muodille asetettuja linjauksia sekä säädöksiä. Muotitalojen tuli esitellä luomuksensa lehdistölle säännöllisesti – niin päivä- kuin iltavaatteet. Lisäksi säädöksissä mainittiin, että suunnittelutiimissä tuli olla tietty määrä jäseniä, eikä saanut unohtaa, että esiteltyjen luomusten tuli olla jokaiselle ostaneelle asiakkaalle mittatilaustyö. Näiden myötä Pariisin muotiviikko saikin alkunsa, jossa jokaisella muotitalolla olisi mahdollisuus noudattaa näitä sääntöjä. Vuosikymmenten aikana tietysti muotiviikko on muuttanut muotoaan ja kehittynyt muodin mukana. Nykyisin Pariisin muotiviikko on yksi maailman neljästä suuresta muotiviikosta. Muut muotiviikot järjestetään Milanossa, New Yorkissa ja Lontoossa. Jokaisella näistä on oma historiansa.Nykyisin Pariisin muotiviikko on muodin ystäville eturivin paikka pysyä muodin mukana, bongailla julkkiksia ja tuntea itsensä kuin elokuvissa. Tapahtuma kestää nimensä mukaisesti noin viikon verran ja ohjelmistoon kuuluu pääasiassa muotinäytöksiä catwalkilla. Pariisin muotiviikoilla voi nähdä huippubrändejä, jotka edustavat tiukkaa haute couture-linjaa catwalkeilla. Iso osa vaatemerkeistä ovat myös tavallisilla markkinoilla, mutta muotiviikko on täydellinen mahdollisuus osoittaa luovuutta ja aiheuttaa keskustelua, sekä tietysti myydä valituille asiakkaille valittuja luomuksia.

Louis Vuitton on yksi Pariisin muotiviikon tunnetuimpia ja maailmassa menestyneimpiä vaatemerkkejä. Kyseessä on ranskalainen vaateyhtiö, joka perustettiin jo vuonna 1854. He ovatkin olleen mukana muotiviikolla viime aikoina käytännössä joka kerta. Catwalkeilla voi tietysti bongata muitakin brändejä. Esimerkiksi Dior ja Versace ovat samoin edustettuna muotiviikolla. Muotitaloja lisääntyy tietysti vuosien mittaan ja joka toinen vuosi järjestettävä muotiviikko edustaa useita uusia tulokkaita. Välillä tosin saattaa tuntua, että juuri nämä vanhat talot ylläpitävät juhlia, eikä uusille tulokkaille aina anneta tarpeeksi näkyvyyttä.

Pariisin muotiviikon erikoisuudet

Pariisin muotiviikot eroavat monista muista muotiviikosta, sillä kuten muillakin, heillä on muutamia erikoisuuksia. Pariisin muotiviikot ovat joutuneet kovan kritiikin kohteeksi esimerkiksi mallien vaatekoon vuoksi. On tavallista, että catwalkilla kävelevät mallit ovat todella hoikkia ja heitä kutsutaan jopa “vaatehenkareiksi”. Mallin on tarkoitus esitellä vaateluomusta, eikä aina olla osattu arvostaa mallien kauneutta tai omaperäisyyttä. Mallit ovat joutuneet kokemaan kovia pitääkseen vaatekoon aivan minimaalisena. Pariisin muotiviikon järjestäjä on kuitenkin kieltänyt pienimmän vaatekoon mallit – eli koko nolla. Tämä kielto astui voimaan erilaisten uutisten mukaan vuonna 2017, mikä tietysti monille kehopositiivisuutta kampanjoiville aktivisteille oli erinomainen juttu! Samaan aikaan kuitenkin monet luonnostaan pienikokoiset mallit joutuivat pettymään. He eivät enää päässeetkään muotiviikolle, elleivät he lihoaisi vähintään yhden koon verran. Pariisin muotiviikko taas toisaalta aiheuttaa erimielisyyksiä ikärajoitusten osalta. Pariisissa nimittäin jopa suositellaan alle täysi-ikäisten mallien osallistumista. Isot muotitalot ovat taas tehneet ikärajoja, joita he eivät halua alittaa. Alaikäisten mallien palkkaamisessa on aina riskit – niin taloudelliset kuin myös mallin mahdolliset henkiset paineet.

Pariisin muotiviikko

Mikäli olet muodin ystävä, Pariisin muotiviikko on ehdoton tapahtuma, jossa kannattaa vierailla. Lippujen hinnat ja majoitukset saattavat olla kalliita, mutta muotifaneille tämä tapahtuma on todella hieno elämys. On aivan jotain muuta lukea Vogueta tai Cosmoa, jos voi oikeasti päästä näkemään kaiken omin silmin. Voit itsekin jopa päästä lehteen, jos pukeudut todella tyylikkäästi! Vieraatkin huomioidaan Pariisin muotiviikolla.