Upea ja kauhistuttava Anna Wintour

Pelätty ja palvottu muoti-ikoni ja Yhdysvaltain Voguen päätoimittaja Anna Wintour on yksi muodin vaikutusvaltaisimmista naisista. Elokuvassa Paholainen pukeutuu Pradaan Wintouria kuvattiin kylmäkiskoisena ja vaativana, eikä totuus taida jäädä kauaksi tästä roolista. Wintour on itsekin myöntänyt olevansa määrätietoinen esimies, mutta painottaa, että tarvitsee ympärilleen joukon vahvoja persoonia ja myös sellaisia ihmisiä, jotka uskaltavat sanoa hänelle vastaan ja haastaa hänen näkemyksiään. Näitä ihmisiä on kuitenkin vain kourallinen. Yhdysvaltalaisen tv-kanavan CNN:n haastattelussa Wintour on sanonut, ettei pidä itseään täydellisenä. Hän toteaa, että kaikki tekevät virheitä, mutta niistä pitää oppia eikä mokistaan saa nolostua. Wintouria ja hänen ammattitaitoaan kunnioitetaan muotialalla suuresti ja monet muodin ammattilaiset ovatkin sanoneet, että ilman hänen siunaustaan alalla on äärimmäisen vaikea edetä.

Wintour kiinnostui jo nuorena sekä muodista että vanhemmista miehistä

Anna Wintour syntyi Lontoossa vuonna 1949. Hänen isänsä, Charles Wintour, työskenteli kustannusalalla ja saavutti omalla urallaan mainetta ja kunniaa. Anna Wintour seurasi isänsä jalanjälkiä ja ryhtyi lehtinaiseksi. Muodista Anna Wintour kiinnostui jo teini-iässä ja lehtiala taas tuli tutuksi, kun hänen isänsä konsultoi tytärtään siitä, miten lontoolainen Evening Standard -lehti saataisiin houkuttelevammaksi nuorille. Teini-iästä lähtien Wintour on tapaillut itseään huomattavasti vanhempia miehiä, joiden kautta hän on toisinaan päässyt myös eteenpäin muotimaailmassa. Vanhempiaan miellyttääkseen hän opiskeli hetken aikaa lukion jälkeen muotia collegessa Lontoossa, mutta luovutti pian todeten, että muotia joko ymmärtää tai sitten ei. Wintourin todellinen ura muotijournalismissa alkoi Britannian Harper’s Bazaar -lehdestä.

Hän eteni Voguen päätoimittajaksi vuonna 1988 ja vuonna 2013 hänestä tuli mm Vogueta julkaisevan Condé Nastin taiteellinen johtaja. Wintourin tyyliä seurataan silmä tarkkana ympäri maailmaa ja parhaiten hänet tunnetaan tarkasti leikatusta polkkatukastaan, joka on ollut naisen tunnusmerkki jo 14-vuotiaasta lähtien. Wintourilla kerrotaan olevan erityisen hyvä silmä nuorten suunnittelijoiden suhteen, sillä hän on tunnistanut jo hyvin varhaisessa vaiheessa monia nykyään suuria lahjakkuuksia.

Kurkistus Voguen maailmaan

Wintouria on kuvattu myös vuonna 2009 ilmestyneessä dokumentissa The September, jossa käsiteltiin harvinaisen avoimesta Voguen sisäistä toimintaa. Dokumentissa pääsivät ääneen myös Wintourin alaiset. He kuvailivat esimiestään perfektionistiksi, joka aiheuttaa toisinaan turhautumista ja ärsyynnystä alaisissaan. Voguen luova johtaja Grace Coddington on yksi Wintourin lähiipiiriin kuuluvista voimakastahtoisista naisista. Hän aloitti uransa Voguella samaan aikaan Wintourin kanssa. Coddington toteaa dokumentissa olevansa itsepäinen, mutta hänen mukaansa Wintour on vielä itsepäisempi. Coddington vakuuttaa kuitenkin tietävänsä, mihin rajaan asti Wintouria voi painostaa. Hänen mukaansa Wintour ei kuitenkaan tunne lainkaan rajoja.

Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuva perustui Wintourin entisen assistentin kirjoittamaan kirjaan ja sekä kirjasta että elokuvasta tuli todellisia myyntihittejä. Elokuva kertoo muotilehden arjesta ja sen kauhua herättävästä päätoimittajasta. Wintour kesti kohun rauhallisesti, osallistui elokuvan ensi-iltaan ja suostui myös kommentoimaan elokuvaa. Hän toteaa, että jokaisella saa olla oma näkemyksensä hänestä ja muotimaailmasta. Wintourin mukaan tilannetta voi katsoa joko negatiiviselta kannalta tai positiivisesti ja hän valitsee jälkimmäisen. Hän muistuttaa, että elokuva toi paljon huomiota muotimaailmalle ja lisää kiinnostuneita seuraajia, eli tavallaan teki muotimaailmalle myös palveluksen, jota kirjoittaja ei ehkä ollut odottanut.

Pelottavasta maineestaan huolimatta Wintour tunnetaan myös mentorina ja lahjakkuuksien tukijana ja hän kertookin mielellään auttavansa nuoria lahjakkuuksia eteenpäin urallaan. Hänellä on kaksi lasta, poika ja tytär, jotka kuvailevat äitiään erittäin anteliaaksi ja epäitsekkääksi ihmiseksi. Wintour onkin myöntänyt, että hänen heikko kohtansa ovat hänen lapsensa.